Laatste ontwikkelingen VCA-examinering

Bron: Gabrielle Agterdenbos
Graag brengen wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van VCA-examinering.

Wijziging eindtermen Basisveiligheid VCA, VOL-VCA en VIL-VCU.

Op 6 november heeft VCA Infra, als uitvoerder van het VCA-stelsel, een aantal kleine wijzigingen in de eindtermen doorgevoerd en de VCA-examens daarop aangepast, onder andere op het gebied van ladders, steigers, beschermende handschoenen.
Onze VCA-boeken hebben wij eind oktober ook op deze wijzigingen aangepast.

Een bredere blik op de kritiek op VCA-Examens

Een vaak gehoorde opmerking is dat de VCA-examens niet goed aansluiten bij de dagelijkse werksituatie van de kandidaten die op examen komen.
Dit vormde voor de Stichting Samenwerking voor veiligheid (SSVV) als beheerder van het VCA-stelsel aanleiding om op haar website te reageren:
https://www.vca.nl/actueel/een-bredere-blik-op-de-kritiek-op-vca-examens

Wijzigingen in de VCA examens.

Voor wat betreft 2019 heeft VCA Infra een wijziging aangekondigd in de VCA-examens.

Enkele standaardtalen worden teruggezet naar talen op aanvraag (groep 1). De reden daarvoor is dat de kwaliteit van de examens niet altijd even goed blijkt te zijn.
Dit gaat om de talen:Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks.

Het nadeel hiervan is dat de examens 10 werkdagen van te voren moeten aangemeld worden. Daarnaast zullen deze examens stukken duurder worden.
Met deze extra inkomsten kan VCA Infra de desbetreffende itembanken verbeteren voor wat betreft de hoeveelheid en met name ook de kwaliteit van de vragen.

Concreet houdt deze wijziging in dat wij vanaf 01-01-2019 een toeslag van € 37,50 exclusief btw per persoon rekenen voor examens in de aangegeven talen.

Ons laatste VCA-examen van 2018 vindt op 28 december plaats. Het betreft een examen op basis van open inschrijving.
Ook in de Kerstvakantie staan wij dus voor u en uw VCA-kandidaten klaar. Wilt u in die periode nog een groepsexamen laten afnemen? Wij verzorgen dat graag voor u!