Nieuwe certificatieregeling 'Assistentie ALS'!

Bron: Gabrielle Agterdenbos
De ALS’er (op een evenement) wordt ontlast

Je kunt je immers voorstellen dat de organisator van een dorpsbraderie een heel andere behoefte heeft als het gaat om (medische) hulpverlening, dan de organisator van een hardcorefeest.

Vandaar dat NIKTA in samenwerking met deskundigen op het gebied van (medische) evenementenhulpverlening verschillende certificatieregelingen heeft ontwikkeld. Hierdoor kan passende (medische) evenementenhulpverlening geboden worden.
Ook is er sprake van een groeiende behoefte aan een verzwaring van de medische evenementenhulpverlening. En er kan daarbij geen gebruik meer worden gemaakt van zgn. SIGMA-leden.

NIKTA heeft daarom in samenwerking met EHBO Midden Nederland in Nieuwegein een nieuwe (en voorlopig laatste) certificatieregeling voor evenementenhulpverlening ontwikkeld: ‘Assistentie ALS’.  Het EHBO-deskundigheidsniveau van Assistentie Advanced Life Support is niveau 5.

Deze certificatieregeling is erg geschikt voor hulpverleners op evenementen. We zien de laatste tijd namelijk een trend van verzwaring van het niveau van de medische inzet op evenementen. Daarbij wordt nadrukkelijk gevraagd om kennis en vaardigheden van ‘Assistentie ALS’. Bijkomend voordeel is dat hierdoor vaak volstaan kan worden met minder ALS-verpleegkundigen op een evenement en dat is, gezien de schaarste onder deze beroepsgroep, wel zo prettig. De hulpverlener met Assistentie ALS (= BLS+) ontlast en ondersteunt de ALS'er, zodat die zich volledig en efficiënt kan concentreren op zijn/haar medische taken.

Het is overigens wel van het allergrootste belang dat de desbetreffende assisterende handelingen worden uitgevoerd zoals bedoeld wordt met ‘Assistentie ALS’.

Je moet daarbij denken aan:

  • Klaarmaken van infuus en venflon, optrekken van medicatie.
  • Saturatiemeting uitvoeren.
  • ALS-monitor aansluiten.
  • Inbrengen van oropharyngeale tube.
  • Spullen klaarleggen voor het intuberen.
  • Assisteren bij een reanimatie op ALS-niveau.

Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat men verder gaat dan het verrichten van assisterende handelingen. ALS-handelingen zelf zijn immers zogenaamde ‘voorbehouden handelingen’ en die mogen alleen door functionarissen worden uitgevoerd die zijn opgenomen in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). In dit kader moet je dan vooral denken aan SEH- en AMBU-verpleegkundigen.

Aan de hand van een theorie- en praktijkexamen (profcheck) wordt vastgesteld of de kandidaat competent is. Als de kandidaat slaagt, ontvangt hij/zij het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat ‘Assistentie ALS’.

Dit persoonscertificaat is 1 jaar geldig.