Nieuwe certificatieregeling 'Basis Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten'!

Bron: Gabrielle Agterdenbos
Herkennen van een midden en het verlenen van basis zorg

Met name de laatste jaren heeft het gebruik van Drank & Drugs een grote vlucht genomen. 
Wat we ook van drugs vinden, we zullen moeten accepteren dat het een verschijnsel is dat een deel uitmaakt van de hedendaagse maatschappij. We zullen ermee moeten 'dealen', om in toepasselijke termen te blijven. 

Wat zeker zorgen baart, is de toenemende sterkte van de middelen. Zo bevatten in 2018 onderzochte xtc-pillen 167 milligram MDMA, de werkzame stof in XTC. 5 jaar eerder, in 2013, was dit nog 120 milligram. 

'Hoe sterker de pil, hoe sterker de effecten. De na-effecten zoals de kater kunnen veel langer aanhouden en sommige mensen kunnen erdoor in problemen komen en belanden op de EHBO.' (Trimbos Instituut, Drugs informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 2018).

Sinds enkele jaren is er de NIKTA-certificatieregeling Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten. Deze regeling is zeer geschikt voor toepassing binnen de evenementenhulpverlening.
Hulpverleners op de EHBO-post leren om snel en verantwoord te reageren en acute zorg te verlenen in geval van een alcohol- of drugsincident. Dit kan levens redden. 

Niet alleen tijdens hulpverlening op evenementen, maar ook steeds vaker tijdens uitgaan en in een directe (werk)omgeving krijgen functionarissen te maken met (overmatig) gebruik van alcohol en drugs.
Horecamedewerkers, politiefunctionarissen, handhavers, beveiligers, huisartsen en verplegers/verzorgenden IG in de verslavingszorg zijn voorbeelden van personen die te maken kunnen krijgen met de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik. 
De certificatieregeling 'Basis Zorg bij Alcohol-en Drugsincidenten (BZADI), voorziet in de groeiende behoefte aan kennis en vaardigheden voor wat betreft het herkennen van een middel en het verlenen van basis zorg daarbij. 
Basis zorg gaat niet zo ver als acute zorg, maar biedt toch de nodige mogelijkheden om eerste hulp te verlenen en de eerste opvang van een slachtoffer te doen. 

Een kenmerkend verschil tussen BZADI en AZADI: bij BZADI worden geen metingen verricht (zoals saturatiemeting, glucosemeting, bloeddrukmeting, etc.), bij AZADI wel. 

Aan de hand van een theorie- en praktijkexamen wordt vastgesteld of de kandidaat competent is. Als de kandidaat slaagt, ontvangt hij/zij het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat 'Basis Zorg bij Alcohol-en drugsincidenten'.

Deze certificaten zijn 1 jaar geldig.