Email

Basis Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten

Sinds enkele jaren is er de NIKTA-certificatieregeling Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten. Deze certificatieregeling is zeer geschikt voor toepassing binnen de evenementenhulpverlening.
Hulpverleners op de EHBO-post leren om snel en verantwoord te reageren en adequaat acute zorg te verlenen in geval van een alcohol- en drugsincident. Dit kan levens redden. 

Niet alleen tijdens hulpverlening op allerlei evenementen, maar ook steeds vaker tijdens uitgaan en in zijn directe (werk)omgeving krijgen functionarissen te maken met overmatig gebruik van alcohol en drugs. 

Horecamedewerkers, politiefunctionarissen, handhavers, beveiligers, huisartsen en verplegers/verzorgenden IG in de verslavingszorg zijn voorbeelden van personen die te maken kunnen krijgen met de gevolgen van overmatig drank-en drugsgebruik. 
De certificatieregeling 'Basis Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten' (BZADI), voorziet in de groeiende behoefte aan kennis en vaardigheden voor wat betreft het herkennen van een middel en het verlenen van basis zorg daarbij. 
Basis zorg gaat niet zo ver als acute zorg, maar biedt toch de nodige mogelijkheden om eerste hulp te verlenen en de eerste opvang van een slachtoffer te doen.

Een kenmerkend verschil tussen BZADI en AZADI: bij BZADI worden geen metingen verricht (zoals saturatiemeting, glucosemeting, bloeddrukmeting, etc.), bij AZADI wel. 

Aan de hand van een theorie- en praktijkexamen wordt vastgesteld of de kandidaat competent is.
Als de kandidaat slaagt, ontvangt hij/zij het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat 'Basis Zorg bij Alcohol- en drugsincidenten'.

Geldigheid certificaat: 1 jaar