VCA examen via NIKTA

VCA-examen door middel van open inschrijving

NIKTA biedt op 17 locaties, verspreid over het land met meer dan 50 VCA examen momenten per maand, de volgende examens aan:
B-VCA: In de talen Nederlands, Engels, Duits, Frans, Pools, Hongaars, Slowaaks, Roemeens, Turks, Italiaans, Litouws, Spaans, Portugees en Arabisch.
VOL-VCA: Nederlands, Engels, Duits en Frans.
VIL-VCU: Nederlands, Engels.

Als extra service stuurt NIKTA kosteloos een SMS naar u of uw kandidaat ter bevestiging van de inschrijving voor het VCA examen en sturen wij één dag voor het VCA examen een SMS ter herinnering van het VCA examen.

Onze voordelen op een rij:

 • Omdat wij met laptops werken ziet u direct na het examen de (voorlopige) uitslag.
 • Wij sturen kosteloos extra een SMS als bevestiging en ter herinnering voor het examen.
 • Voor 12:00 uur de volgende werkdag staat u als geslaagde kandidaat in het Centraal Diplomaregister.
 • 26-uurs service: vandaag aanmelden en morgen examen doen. Bent u geslaagd, dan ontvangt u direct het VCA diploma.

Voorlees VCA examen 
Kandidaten die moeite hebben met lezen of dyslectisch zijn, kunnen kiezen voor een voorlees examen. Deze examens worden via de laptop met koptelefoon afgenomen. Achter de vragen en antwoordmogelijkheden staat een luidspreker waarmee de vraag voorgelezen kan worden. Dit kan zo vaak als u wilt. Ook na dit examen ontvangt u direct de uitslag. Let op, voorlees examens zijn alleen mogelijk bij B-VCA in het Nederlands, Pools, Turks, Portugees en Engels. 

Spoedexamen
Bij ons examencentrum in Zevenbergschen Hoek. U kunt een spoedexamen aanvragen tot 26 uur van te voren! Kandidaat geslaagd? Dan ontvangt hij/zij direct na afloop van het examen het diploma! Let op: een spoedexamen dient apart aangevraagd te worden. Neem voor meer informatie contact op via 0168-336990 of examen@nikta.nl

VCA examen door middel van groepsexamen (in-company)
Wij kunnen uw organisatie ook maatwerkoplossingen bieden. Het VCA examen wordt dan afgenomen op de datum, het tijdstip en de locatie (binnen- en buitenland) die u wenst, dus ook in-company. Een groepsexamen is interessant vanaf zo’n 7 kandidaten.

Bij groepsexamens zorgt de opdrachtgever voor een geschikte examenruimte. De VCA Examenbank heeft criteria vastgesteld waaraan een examenlocatie (niet zijnde de locatie van de commerciële opleider) moet voldoen: 

 • De minimale werkruimte van de kandidaten bedraag 50 X 70 centimeter. 
 • De afstand tussen de beeldschermen is 150 centimeter.
 • De opstelling dient zodanig te zijn, dat kandidaten niet op elkaars scherm de vragen en/of antwoorden kunnen lezen. 
 • Er is voldoende verlichting. 
 • Er is geen storend geluid. 
 • De ruimte is goed geventileerd en er heerst een passende temperatuur.

Sinds 1 januari 2013 zijn VCA examens op de locatie van een commerciële opleider onder voorwaarden weer mogelijk. Neemt u contact met ons op voor meer informatie over deze mogelijkheid.

Welke soort VCA heb ik nodig?

 • Basisveiligheid VCA
 • VOL-VCA
 • VIL-VCU

B-VCA (Basisveiligheid): 

Met het B-VCA diploma laat u zien dat u de basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) zoals die gesteld is door VCA. U geeft daarmee dus aan dat u veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van uzelf en anderen.  

Voor wie is het B-VCA examen?
Als u aan de slag gaat voor een aannemer, dan moet u in de meeste gevallen een B-VCA diploma hebben. Bijvoorbeeld als u op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving werkt.
Waarom een B-VCA examen?
Uw werkgever en opdrachtgevers willen dat er veilig wordt gewerkt, zodat niemand iets overkomt. Met een B-VCA diploma op zak weet u wat er van u verwacht wordt.
Wat houdt het B-VCA examen in?
De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen.
Mogelijke VCA examentalen
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Pools, Hongaars, Slowaaks, Roemeens, Turks, Italiaans, Litouws, Spaans, Portugees en Arabisch.